Waarom de gebruikerservaring niet kan worden ontworpen?

Onlangs, veel user experience designers bespreken gerelateerde onderwerpen. We moeten onze gebruikers een betere ervaring, probeer ze te maken zoals onze website, applicaties en opstartscherm. De gebruikerservaring is een zeer vaag begrip, zo veel mensen nog steeds haar bevooroordeeld herkennen. Daarnaast zijn er veel ontwerpers over hoe de gebruikerservaring lokaliseren lijkt een overtuiging dat in feite onrealistisch zijn. Gebruikerservaring hangt niet alleen wat hij gemaakt, maar ook, en alle aspecten een relatie. Dit artikel zal uitleggen waarom de gebruikerservaring kan worden ontworpen.
Verschillende interpretaties van de gebruikerservaring
Ik bezocht onlangs een aantal high-end design bedrijf, hun werk ziet er erg goed, en werd tentoongesteld in het geval van de onderneming, de kwaliteit staat buiten twijfel. Echter, deze werk lijkt zet de gebruikerservaring is gelijk aan site map, wireframes dergelijke inhoud, dezelfde als de informatie architectuur. Dit is fundamenteel verkeerd, maar dit is verre van wat we willen.
Dit niveau vertegenwoordigt niet onze hele industrie, maar studies hebben aangetoond dat de gebruikers ervaring hebben verschillende normen, en vaak gebruikt als een hot onderwerp van discussie. (Meer uitgebreide blik Hans-Christian Jetter en Jens Gerken’s artikel (“Een vereenvoudigd model van de gebruikerservaring voor praktische toepassing”). Niet alleen over mens-computer interactie, usability, of informatie architectuur, hoewel gebruiksgemak is De belangrijkste factor in de gebruikerservaring.
Vele studies tonen aan dat het begrip van de gebruikerservaring er verschillen zijn, maar nog steeds veel mensen de neiging om user experience is een dialoog tussen mens en computer (HIC). (Zie Effie Lai-Chong Law et al.’s artikel (“Begrip, scoping en het definiëren van user experience: a survey benadering”).
Echter, mens-machine dialoog dabbled aantal oplossingen, zakelijke doelstellingen en resultaten, en de gebruikerservaring te ver buiten deze gebieden. Ze moet worden vanuit verschillende perspectieven zoals emotionele, esthetische ervaring, het effect van gebruiksgemak. Natuurlijk, is het gemakkelijk te beoordelen in termen van gebruiksgemak, terwijl de andere is niet gemakkelijk te doen!
Hassenzahl gebruikerservaring veel modellen zijn voorgesteld model van user experience, sommige gebaseerd op Hassenzahl model. Dit model gaat ervan uit dat is toegewezen aan elke gebruiker en product-gerelateerde functies. Zoals we hebben gezien, deze functies voor verschillende gebruikers verschillend zijn, wordt de gebruikerservaring gegenereerd wanneer de gebruiker een verscheidenheid van product kenmerken reactieresultaten maakt.
Deze labels / attributen kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën: operationele, herkenbaarheid, irritant, suggestief. Deze categorieën op een hoger niveau is onderverdeeld in praktische en onderhoudende.
In het licht van de feitelijke operationele uitvoerbaarheid en functies van het product, onderhoudend en gebruiksvriendelijk gerelateerde geestelijke gezondheid, ik begrijp hoe ze ons kunnen helpen om te weten hoe verschillend van een product oogpunt van het ontwerp, in plaats van het ontwerpen van de gebruikerservaring. En collega’s illustreert ook waarom de gebruikerservaring kan worden ontworpen.
Operability
Hassenzahl met een hamer en een metafoor voor pragmatische en hedonisme. Praktische functies is om duidelijk te maken onze producten functie. Echter, er zijn hedonistische hamer functies, zoals gebruikt in jog je geheugen op. In dit model, de praktische uitvoerbaarheid van functies en software gerelateerd, in essentie, bruikbaarheid en product kernfuncties, terwijl meestal deze en product beschikbaarheid. Als een site, moet de definitieve resultaten eenvoudig en intuïtief te zijn, en de gebruikers weten hoe ze te gebruiken. Tot slot, de bruikbaarheid van de gebruiker ervaart het belangrijkste kenmerk.
Hoewel de bediening is belangrijk, maar een product nog extra functionaliteit nodig heeft. De eerste is om de functie te identificeren, te denken: nu voor u om veel inzendingen, waarvan een past bij uw gewoonten, welke is je zorg over laten, hoewel sommige van hen zal worden vergezeld van de beschrijvingen. De tweede stap is dat gebruikers hun identiteit te laten zien, dus, om deze functie te bereiken, moet u gebruikers toestaan ​​om hun eigen ideeën te uiten. De groei van social media vereist identificatie functie. Voordat we de wereld vertellen dat we persoonlijke website voorkeuren en huisdieren, en nu kunnen we gebruik maken van sociale media.
Facebook en blog en een aantal online diensten om mensen te helpen communiceren en tussen wie we zijn en wat we doen communiceren. Deze zijn voor de identificatie en de geboorte van het product. Bijvoorbeeld, de identificatie voordelen kunnen gebruikers hun eigen situatie aanpassen aan hun eigen ideeën, WordPress uiten, en sommige BLOG platform stelt gebruikers in staat om thema’s kiezen om hun persoonlijkheid te laten zien, net als de gebruiker om hun status op Facebook of Twitter Andere werken en dergelijke als het platform.
Ergernis
Wanneer een gebruiker vergeet om de bijlage te zetten, zal Gmail tips.
Pareto-principe, ook wel bekend als “Wet van Pareto geeft aan dat 80% van de beschikbare middelen, is er meestal slechts 20% beschikbaarheid, zodat de beschikbaarheid van producten in de traditionele gedwongen door screening, omdat de overgrote meerderheid zelden zal worden aangenomen, die niet kunnen worden worden beschouwd als een recht van de gebruikerservaring. enkele functies kan de gebruiker voor persoonlijke ontwikkeling vragen en verlangens en verbetering van de vaardigheden in bepaalde kenmerken van de mensen te ontmoeten voordat u kunt ons helpen.
Vanuit dit perspectief, zal het minder vaak gebruikte functies niet maken gebruik van software daalde vanwege de moeilijkheid van slechts een keer gebruikt. Houd ze, zodra gebruikers vinden dat de gebruikers vindt er zijn zoveel krachtige functionele ervaring, terwijl het geven gebruikers een verrassing en positieve invloed op het product. In feite, als Gmail herinner me als ik denk dat wat? In de e-mail Ik ben mijn wachtwoord vergeten bijlagen? Als je zoeken naar gmail attchment op Twitter, waar je veel mensen kunt vinden die er zich op dezelfde manier.
Daarnaast zijn er vele voorbeelden van irritant, maar de beste eigenschap kan worden gevraagd of onverwachte maar noodzakelijke, zoals Gmail’s aanwijzingen. Wanneer YouTube in de Super Bowl of Valentijnsdag, om de zichtbaarheid en de gewijzigde LOGO, toen ik een MailChimp in de apen op mijn herinnering te verbeteren “Hush, Helge, ik hoorde dat sommige geruchten,” en dan kan ik wijzen op Bananarama openen op YouTube lied koppeling, vond een aantal nieuwe dingen.
Suggestief
Het vierde kenmerk product zelf heeft volgens Hassenzahl model, dat recall verleden functie genaamd impliciet helpt. We vaak ondergedompeld of praten over een aantal gebeurtenissen in het verleden, ook al is het gisteren. Zelfs sommige stoffige souvenirs roepen het verleden kan ons helpen.
Ontwerp, kunnen we geven een ouderwetse uitstraling website is ontworpen om nostalgie van onze jeugd, schooltijd, 60 of 30 jaar herinneringen op te roepen. Zelfs sommige moderne websites, kan abstract ontwerp ook suggestieve mogelijkheden. Facebook en een heleboel foto’s op Flickr hebben een hogere impliciete.
Gebruikerservaring kan niet worden ontworpen in
Dat gezegd hebbende, waarom dan niet de user experience design zijn? Omdat de gebruikerservaring is niet alleen de basis-product zelf, maar ook van de gebruiker en de status van het gebruik van het product.
U kunt een gebruiker niet het ontwerp
Gebruiker gevarieerd, sommige mensen kunnen gemakkelijk vinden wat je wilt gaan via de site, voor sommige mensen is niet eenvoudig. Bekendheid van het product is afhankelijk van het product onafhankelijk gebruikerservaring. Gebruikers zullen de verschillende producten te vergelijken ervaring, daarnaast gebruikers hebben ook verschillende doeleinden, zullen ze gebruiken allerlei patronen.
Denk er eens over: Als je naar een restaurant om hun voedsel-en service-ervaring, zul je altijd, en je moest doen in vergelijking met andere restaurants en zoek de verschillen. Zij vormen uw ervaring. En je vrienden zullen doen op basis van hun comparatieve voorafgaande ervaring, en dit wil en uw groot verschil. In software, websites, App applicatie is ook waar.
Factoren die je niet kan controleren
Zoeken meer vraag punten, want elke gebruiker heeft zijn eigen gewoontes. Dus je kan niet worden gebaseerd op gebruik van het product om de gebruikerservaring te ontwerpen. Deze situatie valt buiten het bereik van ons ontwerp, maar hij kan beslissen hoe u uw product de gebruiker te gebruiken, heeft de gebruiker hoe soort ervaring. In sommige gevallen, zoals WordPress, u zeker wilt een aantal waardevolle kwaliteiten en de voordelen te ontdekken. Voor de verandering, kunnen sommige functies de dingen wat moeilijker. Er zijn bepaalde gelegenheden, zoals MailChimp bij apen suggereren dat “bepaalde plaatsen nu 5:00,” en dus erg cool, maar soms zul je zien dat heel vreemd en zelfs vervelend, omdat je in een andere situatie om deze toepassing te gebruiken .
Echter, gebruikerservaring, met de voortdurend veranderende loop van de tijd. Wanneer gebruikers het eerst gebruikt, kunt u zich verward, voor producten zal een licht negatief effect te brengen. Maar kort daarna, wanneer het hergebruik gebruiker een aantal waardevolle functies zullen vinden, zal onbewust leren hoe om te werken, ze zullen van ganser harte, en de gebruikerservaring te brengen aan mensen het effect is positief.
We ontworpen voor gebruikers
Veel ontwerpers trots op gebruikerservaring ingenieur. Zeer getalenteerd in dit verband, dat de gebruikerservaring kan worden ontworpen. Maar we kunnen niet doen, maar moet worden ontworpen voor de gebruiker. We kunnen ontwerpen producten en diensten, maar om vast te stellen in de ontwerpfase ervaring in vele verschillende situaties. Daarom kunnen wij niet garanderen dat onze ontwerpen en producten consistent. We kunnen niet de verwachtingen van gebruikers te creëren, kan een gebruik van het product te creëren.
Zoals Oliver Reichenstein heeft opgemerkt, was er inderdaad een manier om gebruikers in staat om ons te volgen om te werken zoals ontworpen producten. Film en merk dit punt bevestigd: ze altijd te voorspellen bepaalde ervaring, en altijd hun doelen te bereiken.
In ieder geval, in vergelijking met de horror films in het theater meer dan thuis kijken naar horror, omdat de omgeving waarin verschillende effecten zijn verschillend. Ook het effect van reclame afhankelijk bewustzijn van de gebruiker. Commerciële reclame is ontworpen om de ervaring te bepalen, zijn succes is niet in de advertentie zelf is niet anders dan het ontwerpen van de gebruikerservaring voor de user experience design en zeer belangrijk, en hij kan ons helpen om onze eigen beperkingen te begrijpen en op te roepen. Kan ons helpen om na te denken over hoe we willen ervaren.
Is aangetoond, bijvoorbeeld, een aantal factoren die in de gebruikerservaring, zoals plezier, emotie, bruikbaarheid, mobiliteit, samenwerking ervaring. Omgekeerd, als we het ontwerpen van de gebruikerservaring, moeten we rekening houden met alle factoren. Zie Marianna Obrist et al. artikel “Evaluatie van user-generated contentcreation over contexten en culturen”). Integendeel, wanneer we het ontwerp van de user experience die we nodig hebben om elementen met betrekking tot ons afhankelijk te pakken en we willen een product te ontwerpen om de gebruiker wat voor soort gevoelens. Als we willen dat een applicatie is interessant, dan moeten we een aantal leuke functies toe te voegen, een grap, een uitdagende quiz, een grappige video, een zeer competitieve scene, of andere elementen. Maar we moeten in gedachten houden, als ontwerpers, kunnen we nooit echt voorspellen of de gebruiker was interessant voor deze toepassing. Gebruikers van verschillende normen, en soms waren ze zelfs terughoudend om te nemen.
Hoe Gebruiker Experience Design
Redelijk inzicht van de gebruikerservaring
Als we willen klanten te ontwerpen, moeten we weten wat de gebruikerservaring. Poly voorbeeld, waarmee de gebruiker de eigenschappen van het product voordelen dat Hassenzahl gebruikerservaring werk bepalen.
Zoals Peter Morville “user experience zeven elementen”, de andere modellen ook. Hier de gebruikerservaring is verdeeld in geschikte, beschikbare, acceptabel, gemakkelijk te vinden, gemakkelijk toegankelijk, betrouwbaar en waardevol. Deze elementen en Hassenzahl model is zeer consequent: voor, beschikbaar, gemakkelijk te vinden, betrouwbare en gemakkelijke toegang tot alle behoren tot de uitvoerbaarheid (pragmatisme en op basis van beschikbaarheid), terwijl wenselijk en waardevol behoren entertainment (over geluk).
Het begrijpen van de gebruiker
We moeten onze gebruikers te begrijpen. Sommige traditionele gebruikersonderzoek methoden zijn ook van toepassing, zoals observatie, interviews en vragenlijsten. Evenzo ook gebruiken om tekens voor de gebruikerservaring design.
Buiten de verwachte
Tenslotte geeft de gebruiker meer gezocht. Niet alleen je gebruikers de mogelijkheid om effectief te gebruiken, maar ook hen in staat stellen te zuchten, “Dit is echt een genie meesterwerk!.” Boven verwachting van de gebruiker. Als je dat doet, dan moet u uw website of applicatie te gebruiken, niet omwille van dwingende, maar ze niet kunnen helpen.

Leave a Reply