Vaticaan ontkent wervelende geruchten als paus zich voorbereidt om af te treden

Het Vaticaan zochten zaterdag aan te stampen geruchten met betrekking tot seks, geld en homoseksuele priesters die zijn wervelende in de Italiaanse media en zijn verbonden door een aantal op het besluit van paus Benedictus XVI om af te treden.

De sterk geformuleerde ontkenning kwam aan de vooravond van de laatste Angelus de zegen van de paus, die naar verwachting grote massa van de gelovigen te trekken, voordat hij neerlegging op donderdag.

Vaticaanse staatssecretaris Tarcisio Bertone zei dat het “betreurenswaardig” dat als de tijd voor de rooms-katholieke kardinalen een nieuwe paus benaderingen, een uitslag van “vaak niet-geverifieerde, oncontroleerbare of volledig valse nieuwsberichten” is verschenen kiezen.

Dergelijke ongegronde verhalen “ernstige schade aan personen en instellingen,” zei hij, en zijn een poging om de kardinalen ‘vrije wil te beïnvloeden bij de verkiezing “door de publieke opinie.”

Bertone ging niet in op de specifieke claims die voor het eerst werden in La Repubblica, ‘s lands grootste oplage dagelijkse krant, gepubliceerd op donderdag en vrijdag.

De krant verhalen centrum op een onderzoek vorig jaar door drie kardinalen in een schandaal waarbij lekkage van het Vaticaan.

La Repubblica, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde bronnen bekend met het onderzoek, beweerde dat het onderzoek een reeks van schandalen rond seks, geld en macht die raken kardinalen, priesters en leken bleek dat het werk in het Vaticaan.

Woordvoerder van het Vaticaan de Rev Federico Lombardi weigerde commentaar te geven op artikel La Repubblica in een media briefing op donderdag.

CNN Senior Vaticaan Analyst John Allen, ook een correspondent met de National Catholic Reporter, voorgesteld in een stuk geschreven vrijdag dat Unsourced gespeculeerd over een schimmige “gay lobby” in het Vaticaan moeten worden genomen met een korreltje zout.

Maar, zei hij, terwijl hij niet zeker weten of de drie kardinalen hebben onderzocht netwerken op basis van seksuele geaardheid, “eerlijk gezegd, zou het een beetje vreemd zijn als zij niet” – gegeven het verleden schandalen die zijn geworden publiek over geestelijken die betrokken zijn bij homoseksuele activiteiten.

De paus kan heel goed gedragen zijn door de “cumulatieve effect van de verschillende meltdowns in de afgelopen acht jaar,” Allen zei.

“Maar,” voegde hij eraan toe, “het is waarschijnlijk een stuk van een rechte lijn tussen dit alles en Benedictus het ontslag te trekken Voor het grootste deel, moet men de paus op zijn woord:. Hij is opzij stapte, omdat hij oud en moe, niet door een bepaalde crisis. ”

De paus zal zijn functie om 8 uur op 28 februari, twee-en-een-halve week nadat hij schokte de rooms-katholieke wereld door de aankondiging van zijn ontslag.

Het Vaticaan heeft gezegd een nieuwe paus zal in de plaats voor Pasen de kerk vieringen zijn op 31 maart.

Benedictus op zaterdag gesloten een week lang spirituele retraite, gehouden om de vastentijd te markeren.

Het aanpakken van de geestelijken die vergezelt hem, bedankte hij hen “niet alleen voor deze week, maar voor de afgelopen acht jaar dat u bij me – met grote vaardigheid, genegenheid, liefde en geloof – het gewicht van het Petrusambt, “verwijzend naar het pausdom.

Benedictus had ook een ontmoeting met de Italiaanse president Giorgio Napolitano op zaterdag, een ontmoeting beschreven door het Vaticaan als “bijzonder warm en hartelijk.”

De paus overweegt het veranderen van het Vaticaan grondwet een stem voor zijn opvolger om te beginnen voor 15 maart toe, Lombardi zei woensdag.

Bestaande regels zeggen dat de Rooms-Katholieke Kerk kardinalen moeten stemmen beginnen op een vervanger uit 15 tot 20 dagen na de pauselijke troon vacant. Met Benedictus als gevolg van vertrekken op 28 februari de kardinalen ‘conclaaf normaal gesproken niet eerder beginnen dan 15 maart.

Maar Lombardi heeft gezegd dat, omdat Benedictus werd het verlaten van het pausdom door ontslag in plaats van de dood, het Vaticaan zou de mogelijkheid van het selecteren van een nieuwe paus eerder dan normaal voorgeschreven verkennen.

De zogenaamde “Vatileaks” schandaal van vorig jaar leidde tot butler van de paus, Paolo Gabriele, veroordeeld op beschuldiging van lekken prive-documenten van het Vaticaan in een high-profile rechtszaak en veroordeeld tot 18 maanden in de gevangenis.

Hoewel Gabriele werd weken later gratie door de paus, de hele affaire – die beweringen van corruptie in de hiërarchie van de kerk onthuld – is schadelijk voor de reputatie van het Vaticaan.

De nieuwste media beschuldigingen, ondanks de zware Vaticaan ontkenningen, kunnen bijdragen tot de druk voor hervormingen.

Leave a Reply