Strijd om de macht rekken Erdogan regering in Turkije

De meer dan 50 mensen vastgehouden volgen drie aparte onderzoeken die lopende voor meer dan een jaar geweest, volgens een schriftelijke verklaring uitgebracht door het parket van Istanbul. ‘Beschuldigingen in twee van de onderzoeken omvatten ambtenaren accepteren omkoping en misbruik van office, en zijn over het algemeen onder de handelen tegen de bouw en de kust wet en omvatten als verdachten sommige overheidsarbeiders, alsmede burgers,’ zei de verklaring.
Erdogan heeft zich kritisch uitgelaten over de invallen die verstrikt is de zonen van drie Kabinet ministers noemde het een “een zeer zeer vuile operation.” Hij gelooft dat de operaties zijn wordt geleid door bendes met verbindingen in het buitenland. “Dit heeft liefhebbers en planners in het buitenland, en hun uitbreidingen zijn in ons land,” hij vertelde verslaggevers op woensdag. “Ik ben niet gaan uitweiden over wie ze… u zijn kan raden wie ze zijn. Zoals u weet, er was een periode begon met Gezi protesten, ze niet bereiken van hun doelen dan… nu zij hebben genomen een nieuwe stap,”hij zei verwijzend naar anti-overheid demonstraties die begon laat vorig jaar mei over plannen om te bouwen van een winkelcentrum in Gezi Park.
Gulen heeft ontkend enige betrokkenheid bij de activiteiten door middel van een brief uitgebracht door zijn wettelijke vertegenwoordiger in Turkije.
“De gewaardeerde Fethullah Gulen heeft noch de kleinste interest of zorg voor deze onderzoeken en de ambtenaren die zijn dragen ze uit,” zei een verklaring, afgegeven door de Gulen advocaat op donderdag. De brief reageert ook op de verklaringen van de uitspraak van rechtvaardigheid en ontwikkeling partij (AKP) leden. “Wij zou willen openlijk uitspreken het volgende: ‘oorlog tegen de regering,’ ‘begint met een bedienen,’ ‘spelen van vuile spelletjes,’ ‘instellen van een val’, of ‘bochten’ zijn slechts verkeerde instructie en zijn niets meer dan de denkbeeldige schadelijke beschuldigingen,” de verklaring zei.
De zonen van de minister van binnenlandse zaken Muammer Jwalamukhi, Minister van economie Zafer Caglayan en milieu en stedelijke Planning Minister Erdogan Bayraktar werden vastgehouden in de invallen, volgens lokale media. “Zullen we altijd respecteren de rechterlijke macht. De regeringen steun zullen altijd achter de rechterlijke macht,”zei vice-premier Bülent Arinc in een toespraak, maar dat”het is niet gelijk aan de ministers of de andere mensen die met de naam in dit proces op voorhand veroordelen en aan de regering verantwoordelijk houden.”
Betreffende de verwijdering van bevelhebbers formulier politiedienst, Arinc zei, was de commandostructuur van politie procedure niet correct gevolgd en resulteerde in de schorsingen. Zijn er wijdverspreide pers dat de minister van binnenlandse zaken wiens zoon was een van de aangehouden in de invallen, had geen voorafgaande knowdlege van de operatie. “Iedereen was onbewust van de bewerking gestart door het afdelingshoofd. U kunt de namen een geheim bewaren maar ze delen met uw supervisor. Is er iets meer tragisch dan de minister van binnenlandse zaken leren zijn zoon heeft vastgehouden uit de pers,”zei Arinc.
Politie verricht dageraad invallen in Istanbul en Ankara, volgens lokale media, met inbegrip van het hoofdkantoor van Halkbank, een publieke bank die werd beweerd om te spelen een rol in de doodssteek sancties op Iran in een goud voor olie regeling vorig jaar.
Het hoofd van een grote constructie bedrijf, Ali Agaoglu, werd ook gebracht binnen de reikwijdte van het onderzoek hoewel de CEO van het bedrijf later Dogan News Agency vertelde dat Agaoglu niet de focus van het onderzoek was.
Lokale commentatoren en analisten zien de invallen als de meeste openbare confrontatie van de ontwikkelingslanden kloof tussen de regerende partij en de aanhangers van Fethullah Gulen Erdogan, een islamitische geestelijke leven in Pennsylvania waarvan los netwerk van volgelingen worden verondersteld om te houden van belangrijke posities binnen de rechterlijke macht en politiemacht.
De Hizmet beweging, de naam door Gulen van volgelingen, de voorkeur heeft in het verleden haar steun achter de AKP onder leiding van Erdogan gegooid maar de twee publiekelijk oneens zijn geweest in de afgelopen maand. “Het was een gedwongen huwelijk en nu is het een lelijke echtscheiding,” zei Ahmet Sik, een journalist die schreef een boek over Gulen en zijn invloed binnen de rechterlijke macht en de politie.
Vorige maand kondigde Erdogan dat hij zou afsluiten college toelating tutorial centra, een grote bron van inkomsten en werving kans voor de Gulenists. Op maandag ontslag Hakan Sukur, een ex-voetballer en Gulen volgeling, die werd gekozen op de AKP-partij ticket aan het Parlement zijn lidmaatschap van de partij onder vermelding van de houding van de regeringen op tutorial centers.
“Dit is een gerechtelijke procedure, zou het niet goed voor me om om het even wat zeggen tot de uitkomst,” Erdogan vertelde verslaggevers in Konya. Maar in een vurige toespraak gaf hij er zei hij “degenen die de steun van financiële kringen en de media krijgen kunnen niet veranderen de richting van dit land. Degenen die worden ondersteund door donkere kringen van binnen en buiten het land kunnen niet wijzigen de richting van Turkije”

Comments are closed.