Spaanse prinses getuigt in corruptie zaak

Het moest worden een hofdatum als geen ander, met Spanjaarden geklonken om een financiële corruptie zaak waarbij de leden van de Koninklijke familie.
Maar op zaterdag, toen Prinses Cristina bij het gerechtsgebouw hier net vóór 10 uur aangekomen, ze bood hen weinig. “Buenos dias,” ze vertelde verslaggevers. “Buenos dias.”
Met dat trad ze het gebouw voor een procedure die werd gesloten voor het publiek in een rechtszaal waar een foto van haar vader, koning Juan Carlos, op een muur hangt. Als hoofd van de staat hangt zijn foto aan vele hoven.
Buiten, scandeerden enkele honderden anti-monarchie en Pro-Republiek demonstranten luidruchtig.
Een audio-opname is gemaakt van haar getuigenis, maar het is bedoeld voor interne Hof gebruik alleen.
Bij het verlaten van ongeveer zeven uur later, bood ze de nieuwsmedia weinig meer dan ze had gegeven bij aankomst. “Hasta luego,” zei ze. “Gracias.”
Haar verschijning betekende de eerste keer die een direct lid van de Spaanse koninklijke familie was om te getuigen in de rechtbank terwijl geconfronteerd met de voorlopige kosten voor een misdaad die, volgens de Spaanse koninklijke huishouding.
Haar echtgenoot, Inaki Urdgangarin, gezichten voorlopige kosten in dezelfde zaak en getuigde van een jaar geleden. De zaak draait om zijn non-profitorganisatie UPC-Stichting, die miljoenen dollars in overheidsopdrachten fase sport en toerisme evenementen ontvangen.
Prinses onderhouden haar onschuld, zei advocaten
Rechter Jose Castro onderzoekt of deel van dat geld kan zijn afgeleid voor privé-gebruik door de prinses, die 48, en haar echtgenoot, 46 is. Door hun juridische teams, zowel ontkennen enig vergrijp, en in de rechtbank op zaterdag, de prinses onderhouden haar onschuld, advocaten die aanwezig tijdens de procedure zei waren.
De gesloten deur getuigenis voor de prinses werd gehouden in een plaatselijke rechtbank hier in de Balearen. Het gerechtsgebouw is in de buurt van het Marivent paleis, de zomerresidentie van de Koninklijke familie op Mallorca, één van Europa’s top toeristische bestemmingen.
Rechter Castro afgelopen April herverdeeld voorontwerp aanklachten tegen de prinses in dit geval, maar ze verloren is gegaan in mei nadat officieren van Justitie een beroep gedaan op een provinciale rechtbank, aanhalend onvoldoende bewijs.
Maar Castro zette dat zijn onderzoek en vorige maand afgegeven een 227-Paginavolgorde, weer brengen voorontwerp aanklachten tegen de prinses, voor vermeende fiscale fraude en het witwassen van geld door een apart bedrijf, Aizoon, waarin ze had een belang van 50%, met haar man houden de rest.
“Ze gebruikt dat bedrijf zak het publiek geld en ook om de laagste mogelijke belasting betalen of gewoon bedriegen de Schatkist,” zei Eduardo Inda, onderzoeken redacteur bij de krant El Mundo, die co-auteur van een boek, “Urdangarin,” over de vermeende financiële onregelmatigheden.
“In dat bedrijf, prinses Cristina is degene die de jaarverslagen ondertekent,” zei Inda.
Wanneer de nieuwe voorlopige kosten werden ingediend in januari, Cristina’s top advocaat, veteraan politicus en verdediging advocaat Miquel Roca, vertelde verslaggevers die zij een beroep zou doen.
Maar een week later, was er een plotselinge verandering van positie, en het werd aangekondigd dat de prinses zou getuigen. Roca verscheen met zijn cliënt bij de rechtbank op zaterdag.
De omslag was niet te wijten aan de druk van de koninklijke huishouding, maar in plaats daarvan was een persoonlijke beslissing van de prinses, die ervan overtuigd haar verdediging team over de kwestie, zei een officiële bekend met discussies binnen de koninklijke huishouding, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.
“Het was haar beslissing om te getuigen, simpelweg omdat ze niets te verbergen heeft, en ze heeft overtuigd de inleiding beschuldigingen kunnen worden ingetrokken, en het is beter om te getuigen dan laat het idee van lafheid worden daar,” de ambtenaar zei.
De voorlopige kosten uiteindelijk kon worden geschrapt, maar een depot van aanklachten zou een proces in gang gezet.
Een van verschillende corruptieschandalen tijdens de economische crisis
De zaak is een van diverse financiële corruptieschandalen beïnvloeden van de Koninklijke familie en grote politieke partijen en een toonaangevende Unie, tijdens de economische crisis, wanneer veel Spanjaarden hebben verloren banen of moest financiële broekriem.
Prinses Cristina’s getuigenis komt als een nieuw rapport van de EuropeseCommissie blijkt dat 95 procent van de Spanjaarden zeggen dat corruptie wijdverbreid in de natie is.
De Koninklijke huishoudelijke twee jaar geleden uitgesloten prinses Cristina en haar echtgenoot van namens Spanje op officiële functies, zoals in Madrid deze week, toen de koning, koningin Sofia, kroonprins Felipe en zijn vrouw, prinses Letizia, Welkom de buitenlandse diplomatieke dienst heette.
Maar sommige Spanjaarden zeggen dat de prinses is nog steeds speciale behandeling.
“Het is geweldig dat ze eindelijk brengen voorlopige kosten,” zei student Mariana Moragrega, buiten het Koninklijk Paleis in Madrid, op vrijdag. “Maar overwegen dat ze is de dochter van de koning, ze zullen zeer beschermde, en niet gaan naar de gevangenis.”
Spaanse media rapporten zei dat de rechter naar verwachting niet zal onmiddellijk een besluit over de vraag of om door te gaan met de zaak of te laten vallen van de aanklacht tegen de prinses.

Comments are closed.