Shkruani botën e mahnitshme Indisë e inovacionit kursyer

Në vitin 2001 një tërmet i madh tronditi shtetin e Gujarat në Indi.

2.000 njerëz u vranë, 400.000 humbur shtëpitë e tyre, dhe më shumë të panumërta humbur bizneset e tyre në shkatërrim.
Një sipërmarrës i ri, Mansukhbhai Prajapati, humbi gjithçka, por nuk gjeti një mënyrë inovative për të marrë përsëri në këmbët e tij. Prajapati projektuar një frigorifer me kosto të ulët balta e cila nuk kërkonte energji elektrike dhe vazhdoi të funksionojë në rast të katastrofave të mëdha apo ndërprerjet si ai që shkatërroi fshatin e tij.
Shpikje Prajapati është pjesë e një trendi në rritje në Indi që është bërë i njohur si “risi kursyer” – nën-the-radar Shpikësit në të gjithë vendin trillime me kosto të ulët zgjidhje për problemet lokale, Borne shpesh e domosdoshmërisë, duke përdorur teknologji bespoke të tyre krijimi.
Lexuar: E ardhmja e transportit është vetë-ngarje makina
Pra goditës ka prirje për risi kursyer bëhemi, se vitin e kaluar National Endowment for Shkencës, Teknologjisë dhe e Arteve (Nesta), një organizatë bamirëse e pavarur në Britani të Madhe, i porositur dhe botoi një letër të madh kërkimor mbi fenomenin.
Si piloti revolucionarizuar lundrimin
Math kampion mjeshtra përkthimi makinë
Suksesi i heshtur i varen BLUMOTION
Frymëzimin hyjnor prapa Post-Ajo vëren gazeta tha se “risi kursyer është gjetur në të gjithë sistemin indian: nga … crowdsource përpjekjet për zbulimin e drogës i drejtuar nga laboratoret e qeverisë, për qasjen Bharti Airtel ndaj prerjes koston e thirrjeve të telefonisë mobile, të Keralan qasje në kujdesin paliativ e cila është duke siguruar akses për të mbështetur në fund të jetës për mijëra në një zbrazëti të kujdesit shëndetësor formal “.
Në ballë të lëvizjes së inovacionit kursyer është Profesor Anil Gupta i cili, për 20 vitet e fundit, ka qenë duke udhëtuar në të gjithë Indi në kërkim të shpikësit lokale krijimtaria e të cilëve ka pasur një ndikim pozitiv mbi varfërinë rurale. Në vitin 1989, Gupta themeloi Rrjetin Bletes, një organizatë që zbulon partisë në bazë shpikësit, dhe ndihmon për të sjellë shpikjet e tyre në botë.
“Unë kam ecur rreth 4,000 kilometra në 12 vitet e fundit”, thotë Gupta. “Kam provuar të hartë mendjet e njerëzve të cilët janë të krijuar në të gjithë vendin.”
Lexuar: shkolla e lartë teen një njeri ndërton nëndetëse
Udhëtimi Gupta ka sjellë atë në kontakt me shpikësit të cilët janë të zgjidhjen e problemeve të përbashkëta në mënyra të kursyer, duke përdorur njohuritë tradicionale dhe materiale në dispozicion.
Nga llogaritje e tij, Gupta mendon se Bletes Rrjeti ka ndihmuar të nxjerr në dritë mbi 25.000 shpikje të reja, duke përfshirë një spërkatës motoçikletë-montuar kulture, një pajisje për pemë ngjitje, një biçikletë dhe një amfib era-powered sistemit të ujitjes.
Kirsten mbërthyer, autor i raportit Nesta, thotë se “risi kursyer është e gjitha në lidhje me krijimin përfituar nga kufizimit. Ballafaquar me burime të pakta dhe voids institucionale, novatorët kursyera të zhvillojnë zgjidhje radikale të reja për problemet. Kjo nuk është vetëm për të bërë gjëra më të lirë, por më mirë, më të përshtatshme dhe të shkallëzuar. Ajo përfshin leveraging burimet në dispozicion në mënyra të reja, duke reduktuar apo ri-përdorimin e mbeturinave apo edhe ri-menduar një sistem të tërë rreth një produkti apo shërbimi. ”
Mansukhbhai Patel, një fermer Gujerati shpikur vetëm një produkt të tillë. Marrja pambuk në Gujarat është një detyrë manuale cili, në të kaluara, ka qenë shpesh kryer nga fëmijët. Në një orvatje për të reduktuar punën e përfshira, Patel shpikur një makinë pambuku-zhveshjen që mund të operohet nga një person. Profesor Gupta mendon se shpikja ka ndihmuar të reduktojë ndjeshëm punën e fëmijëve në rajon.
Lexuar: ‘firsts’ Tech spektakolare për ankand
Asgjë nuk mund të justifikojë parandaluar njerëzit nga të mësuarit nga njëri-tjetri
Anil Gupta, Honey Bee Rrjeti founderFrugal Digital, një grup hulumtim të drejtuar nga Instituti Kopenhagenit Dizajn Ndërveprimit, kërkon të nxisë pikërisht këtë lloj shpikje. Grupi shkon projekte në lidhje me shpikësit indiane për të ndërtuar t’lira, “hackable” pajisje për të zgjidhur problemet e të qëndrueshme në të gjithë nënkontinenti.
Priya Mani, menaxher i projektit për Digital kursyer, thotë se ka shumë për të mësuar nga “të menduarit rreth asaj se si ju mund të kollitem objekte të përditshme përjashtuar.” Projektet organizatë ka drejtuar në bashkëpunim me shpikësit indiane kanë dhënë tashmë produktet që janë duke u përdorur rreth Indi sot, duke përfshirë një projektor klasë modës nga komponentët repurposed telefonit celularë dhe një kosto të ulët shqyrtimit shëndetësor mjet të bëra nga një orë me zile vjetër.
Por Mani beson se puna e bërë nga inovatorët kursyer në Indi ka ende të ketë një ndikim të rëndësishëm ndërkombëtare: “. Njerëzit mendonin se ne ishim krejtësisht arra duke u përpjekur për të krijuar diçka të re e pjesëve të vjetra”
Bound beson se filozofia e inovacionit kursyer dhe praktikës së repurposing teknologji mund të zbatohet globalisht. “Risi kursyer vijnë nga India mund të ketë implikime të rëndësishme për pjesën tjetër të botës”, thotë Bound.
“General Electric ka treguar me makinë tani famshëm të saj ultra-të ulët me kosto të EKG se ekziston një treg për prodhimet perëndimore të lindur jashtë kufizimeve të tregut të kujdesit shëndetësor indian. Ajo shumëkombëshet detyron të mendoni se si modele ekzistuese të tyre të investimeve intensive të inovacionit mund të përballet me konkurrencë të pashmangshme në rritje me shumëkombëshet indiane dhe kineze. ”
Profesori Anil Gupta plotëson inventorsRead lokal indian: Ish-polic ndërton robot nga mallrat shtëpiake
Sigurisht, jo të gjitha tregimet e inovacionit kursyer të ketë një fund të lumtur. Në vitin 1975, përmbytje në të gjithë Indinë e shpuri krahinën e Bihar në vend numëro. Ujërat në rritje në fshatin Jatwa-Janerwa bërë të pamundur për shumë njerëz në punë, dyqan ose shkoni në lidhje me jetën e tyre të përditshme.
Shitës lokal mjaltë, Muhamedi Saidullah, u detyrua të kalonte fryrë lumin Ganges mjaltë për të shitur, por çdo Udhëtimi erdhi me një çmim – anija ishte e shtrenjtë dhe paguan taksë po e ngiste atë drejt varfërinë – kështu që ai doli me zgjidhje roman .
Saidullah mbyllur veten larg për tri ditë e projektimit dhe të ndërtimit të ngurta. Kur ai doli se ai kishte ndërtuar një biçikletë amfib, i cili do të lejojë atë që të luftoj me muson vjetor.
Ajo dukej si një biçikletë të rregullt, por kishte gjithandej mëdha anulohet bashkangjitur në anët e çdo rrote. Shpikja Saidullah e fituar atë një traget çmimesh, duke përfshirë dhënien arritje risi Fondacioni Kombëtar i jetës. Prapëseprapë, në dritën e njohjes, shpikësi ende jeton në varfëri.
Lexoni: Si USB kthyer inxhinier në ‘Rock Star’
Gupta thotë se nuk ka punë për t’u bërë akoma në lidh njerëzit me financimin e krijuese, dhe jo të gjithë atë mund të vijnë nga çantë publike.
Sipas Gupta, lidh partisë në bazë teknologë me biznesin e madh do të jetë kyç për zhvillimin e jo vetëm në Indi, por në mbarë botën. “Asgjë”, thotë ai, “mund të justifikojnë parandaluar njerëzit nga të mësuarit nga njëri-tjetri.”

Leave a Reply