“Progressiv” telebolaget Credo Mobile slams prop snooping, men kan inte stoppa den

Landets trådlösa företag har varit i stort sett tyst efter avslöjanden att regeringen samlar telefonlistor potentiellt omfattar miljontals amerikaner från industrin jätte Verizon. Ett undantag: Credo Mobile. som räkningar sig som “USA: s enda progressiva telebolaget.”
CREDO har inte nästan tyngd av sina större konkurrenter, skryter bara omkring 125.000 kunder. Jämför det med Verizons 98.900.000 detaljhandeln anslutningar och Sprints 53,9 Mkr.
Men CREDO har hittat en nisch bland vänstersympatiserande amerikaner genom att knyta sin verksamhet till en robust aktivism arm kallas CREDO Action, öka kundbasen 25% under de senaste två åren.
CREDO – som började som ett kreditkort verksamhet 1985 och lanserade mobil-telefon i 2000 – stöder orsaker inklusive homoäktenskap, miljöskydd och kampanj-finance reform. Företaget är också en stor förespråkare av medborgerliga rättigheter, och efter nyheten om telefonen-rekordet SLÄPNOT, det var snabba att kritisera vad vd Michael Kieschnick kallas en “dammsugare förhållningssätt till vår privata information.”
“Vilka eventuella hot kan motivera FBI urskillningslöst spåra telefonsamtal för amerikaner?” Kieschnick sade i ett uttalande torsdag. “Som VD för ett mobiltelefonföretag, jag djupt oroad av Obamas administration växande rekord av den verkställande makten griper på bekostnad av de grundlagsenliga medborgerliga friheter.”
Berättelsen rapporterades först av The Guardian, som publicerade en topphemlig Foreign Intelligence Surveillance Act domstolsbeslut kräver Verizon att vända skivor på en daglig basis.
Verizons svar på skandalen har varit dämpad.
Företaget har avböjt att kommentera torsdag. I ett memo till anställda, sade vice ordförande Randy Milch Verizon förbjöds från att avslöja förekomsten av ett domstolsbeslut som den rapporteras av The Guardian, men var tvungen att svara på sådana direktiv. Milch tillade att bolaget inte avslöja innehållet i kommunikationen “eller namn, adress eller ekonomisk information om en abonnent eller kund.”
“Verizon kontinuerligt vidtar åtgärder för att skydda sina kunders integritet,” Milch skrev. “Ändå tillåter lagen de federala domstolarna att beställa ett företag att lämna information under vissa omständigheter, och om Verizon skulle få ett sådant beslut, skulle vi vara skyldiga att följa.”
Det är inte klart exakt hur många kunder övervakningen täcker, eller om andra företag som omfattas av liknande krav. T-Mobile, Sprint och AT & T sjönk allt för att kommentera.
En högt uppsatt tjänsteman i Obama-administrationen försvarade begreppet sådan övervakning torsdag, utan att erkänna existensen av domstolsbeslutet.
“Information av det slag som beskrivs i Guardian artikeln har varit ett viktigt verktyg för att skydda nationen från terroristhot mot USA”, den officiella sade i ett uttalande.
Även CREDO har högljutt kritiserat regeringens övervakning ansträngning, är den skyldig att följa sådana domstolsbeslut precis som resten av sina konkurrenter.
“Vi önskar att vi kunde garantera våra kunder att vi kunde skydda dem från regeringens avlyssning och andra invasioner av deras privatliv, men endast kongress eller domstolarna kan skydda amerikaner från denna typ av verkställande overreach,” Kieschnick sade i ett mejl. Enligt gällande lag, tillade han, “vi inte kunde kommentera på något sätt om vi har fått några FISA domstolsbeslut eller nationella bokstäver säkerhet och vår brist på kommentaren bör inte tolkas som antingen bekräftelse eller förnekande.”
Kieschnick lovade att i ansiktet av önskemål från regeringen för kunddata, Credo “skulle använda alla medel till vårt förfogande, från rättstvister till gräsrotsnivå mobilisering,” att motstå “opassande” åtkomst. En del av bolagets intäkter går till att stödja integritet förespråkar däribland American Civil Liberties Union och Electronic Frontier Foundation.
Även om det är fortfarande för tidigt att bedöma, kan telefonen-rekordet skandalen hamna bra för affärerna. CREDO taleskvinna Sarah Lane sade i ett e-torsdag att bolagets försäljning agenter hade rapporterat “en ökning i dag i samtal från människor som ville veta mer, citerar FBI historien.”
“Naturligtvis är vi inte lova dem att vi kan skydda dem från all övervakning,” tillade hon.

Leave a Reply