Peminat kebimbangan udara kira-kira baru PlayStation, Xbox

Dengan E3, video terbesar di dunia permainan ekspo, menghampiri, Sony dan Microsoft bersedia untuk wow dunia hiburan dengan konsol generasi akan datang mereka.

Tetapi beberapa ciri-ciri lelaran baru Xbox dan PlayStation – akan mereka mengumumkan atau hanya khabar angin – memandu baji antara gergasi perjudian dan beberapa peminat mereka.
Di tengah-tengah isu itu dalam kedua-dua kes adalah sama ada pemain akan dibenarkan untuk bermain permainan mereka membeli lebih daripada satu konsol. Yang memberi kesan kepada segala-galanya daripada penjualan semula permainan untuk membawa mereka ke rumah rakan untuk bermain, tetapi yang boleh bertentangan dengan keinginan pencipta permainan ‘untuk memastikan semua orang bermain permainan mereka telah membayar untuk mereka.
Dasar permainan pra-milik Microsoft untuk Xbox baru Satu konsol mereka telah menjadi sumber kekeliruan dan perdebatan. Syarikat itu telah mengeluarkan kenyataan yang bercanggah mengenai sama ada memasang permainan pada konsol kedua memerlukan bayaran, atau sama ada berbuat demikian akan mengunci permainan pada konsol yang asal.
Kenyataan terbaharu syarikat itu masih meninggalkan soalan.
“Kita tahu ada beberapa kekeliruan di seluruh permainan digunakan pada Xbox Satu, tetapi kita telah mengesahkan bahawa kami direka untuk membolehkan pelanggan-pelanggan kami untuk berdagang dalam dan menjual permainan di runcit,” kata syarikat itu, tanpa penjelasan, dalam satu kenyataan kepada CNN. “Selain itu kita telah tidak disahkan mana-mana senario yang khusus.”
Ungkapan “kita akan mempunyai maklumat yang lebih kepada berkongsi kemudian” seolah-olah menahan diri biasa daripada wakil-wakil, dengan 2013 Electronic Entertainment Expo pembukaan dalam beberapa minggu.
Pada majlis Sony mengumumkan PlayStation 4, mereka mempamerkan ciri-ciri baru untuk permainan dan hiburan di rumah. Walau bagaimanapun, peminat kini juga mendesak untuk butir-butir ke dalam rancangan syarikat untuk pengurusan hak digital dan kesan ia akan mempunyai permainan yang digunakan.
Syarikat itu telah tidak berkata, tetapi yang tidak berhenti pergerakan pencegahan pemain yang telah diambil untuk benang forum dan Twitter, di mana mereka menggunakan hashtags # PS4NoDRM dan # PS4UsedGames untuk mendekati eksekutif Sony.
Dari segi konsol permainan, DRM adalah kod yang membolehkan pengguna untuk mengakses kandungan permainan. Ia bertujuan untuk memastikan pemaju dan penerbit yang hanya orang yang dibayar untuk permainan boleh bermain.
Sony telah menjawab, mengatakan mereka mendengar kebimbangan dan terharu dengan semangat. Mereka sebelum ini telah membuat kenyataan mengenai tidak mahu merosakkan hubungan mereka dengan peminat mereka. Tetapi adakah itu bermakna PS4 DRM-free? Hanya masa akan menentukannya.
Microsoft juga telah cuba untuk mendekati peminat.
Larry Hryb, pengarah pengaturcaraan untuk Xbox Live mungkin paling dikenali oleh peminat permainan video tag beliau “Major Nelson,” respons kepada post di blog beliau dengan komen yang memberi harapan beberapa.
“Kami sedar apa yang sedang berlaku,” katanya. “Saya juga bekerja di beberapa perkara untuk menanganinya. Saya tidak boleh mengatakan banyak lagi sekarang. Tetapi kita ADALAH mendengar.”
Beliau dilampirkan gaya hashtags Twitter: # XboxOneUSEDGAMES dan # XboxOneNoDRM.
Realitinya adalah bahawa Sony dan Microsoft tidak adalah orang-orang yang akan mendapat manfaat paling banyak daripada DRM atau sekatan yang digunakan-permainan. Penerbit permainan mahu memastikan mereka mendapat dibayar untuk kerja-kerja mereka, dan yang termasuk pasaran terpakai.
Memandangkan peristiwa baru-baru ini penutupan studio dan masalah kewangan pada orang lain, ia tidak sukar untuk melihat di mana keinginan yang datang dari.
Seperti yang ditunjukkan oleh satu permulaan yang lambat untuk Nintendo Wii U, pemain asas banyak keputusan mereka tentang yang memujuk untuk membeli pada permainan yang disediakan untuk itu. Nintendo telah dinged oleh beberapa pemain untuk melancarkan dengan barisan nipis dan kini melancarkan satu peristiwa baru tajuk baru dan sudah popular dengan harapan membentuk tanah.
Akhirnya, ia tidak mungkin bahawa penerbit besar akan bersetuju untuk satu set peraturan untuk salah satu konsol baru dan satu lagi untuk yang lain. Dan yang meninggalkan pemain bimbang dengan teka-teki a: mana peranti baru anda membeli jika kedua-dua mereka telah dibebaskan dengan DRM dan sekatan digunakan-permainan?
Dan itu, ada yang mengatakan, boleh membuka pintu untuk Nintendo, yang tidak mempunyai pengurusan hak digital kepada permainan itu.
Penny Arcade Laporan senior editor Ben Kuchera baru-baru ini menulis mencadangkan pemain membeli Wii U sebagai mesej kepada Sony dan Microsoft tentang betapa pentingnya isu ini kepada mereka.
“Ganjaran yang tingkah laku dengan rangsangan dalam jualan akan menjadi sungguh berkesan, dan menghantar mesej yang lebih kuat daripada yang pernah anda dapat di Twitter,” katanya. “Tetapi itu memerlukan perubahan tingkah laku.
“Dalam erti kata lain, tiada siapa boleh menjangka ini berlaku. Kita tidak akan melihat kehendak sebenar pemain, untuk kebaikan atau sakit, sehingga preorders bermula.”
Semua jurang maklumat mungkin (kami berharap) untuk dibersihkan sehingga apabila setiap syarikat memegang pameran tahunan pada E3, yang bermula 11 Jun.
Maka kita akan melihat sama ada permainan yang digunakan adalah benar-benar penting, atau akhirnya tidak relevan, kepada pemain diminta untuk membuka dompet mereka.

Leave a Reply