Påven sätter “St. Peters ben” på displayen på Vatikanen

Efter århundraden begravda under Vatikanen, och årtionden gömda inuti den heliga stolen, finns ben av en man som länge tros vara St. Peter, en av grundarna av den kristna kyrkan, för första gången.
Kontroversiella resterna avslöjades för allmänheten på söndag på en mässa i St Peter’s Square märkning ingående av katolska kyrkans “i år tro.”
Skriva i L’Osservatore Romano, det semi officiellt Vatikanen tidning, ärkebiskop Rino Fisichella nämnda “reliker som tradition erkänner som aposteln som gav sitt liv för Herren” skulle vara utställda som del av tjänsten.
L’Osservatore Romano rapporterar att 8,5 miljoner pilgrimer har vördas reliker under loppet av året.
Men om benen, normalt hålls i en urna i påvens egna Vatikanen lägenheter, privat kapell verkligen är de av St. Peter, fisherman-vände-lärjungen som blev den första påven, är öppen fråga.
Traditionen har det att St. Peter martyrdöden–genom att bli korsfäst, upp och ner – i Rom i A.D. 64. innan att begravas i staden.
I sin bok “The Vatican Diaries”, skrev John Thavis att “St. Peters grav på kyrkogården på Vatikanen kullen blev… en populär pilgrimsfärd plats,” föranledde kejsare Constantine att bygga en basilika i hans ära på 300-talet.
Lämningar som kommer att avslöjas på söndag var bland dem upptäcktes under en arkeologisk utgrävning på platsen inleddes 1939; 1968 förklarade då påven Paulus VI, att de hade identifierats “på ett sätt som vi anser övertygande.”
Men med ingen DNA-bevis för att slutgiltigt bevisa sin identitet, oavsett om de tillhör St. Peter är sannolikt kommer att förbli en bestående mysterium.
CNN: s Vatikanen analytiker John Allen säger att som så mycket om religion, tron att benen är de av lärjunge kommer till tro.
“Som andra kända lämningar, såsom svepeduken i Turin eller bälte av Mary, de väcker förundran och hängivenhet oberoende av deras faktiska ursprung,” Allen skriver i en debattartikel för CNN. “Tro, som Bibeln uttrycker det, ligger i”bevis av saker inte sett.””
Vem var St. Peter?

 

Kristna tror att St. Peter var en fiskare från stranden av Galileiska sjön (i dagens Israel) som blev en av de tidigaste och närmaste lärjungarna om Jesus Kristus.

 

Ursprungligen heter Simon, gav Jesus honom namnet Kefas eller Petros, vilket betyder “Rock.”

 

Enligt Bibeln, när Jesus greps, Peter nekad att känna honom tre gånger, men följande Jesu korsfästelse, han var en av de första vittnena till uppståndelsen.

 

Han ledde den tidiga kyrkan, och är erkänd som den första påven i den romersk-katolska tron.

 

St Peter tros ha varit martyrdöd–genom att korsfästas uppochner–i Rom om A.D. 64. Huvudsakliga basilikan i Vatikanen heter i hans ära.

Comments are closed.