Eenmaal IT-manager in Texas, nu boven Syrische rebellen

Ghassan Hitto keer hof hield als een IT-manager in een veilige Texas kantoor. Nu is hij de halve wereld, die belast zijn met een hoek van de hel.

Hitto is het nieuwe hoofd van interim de Syrische oppositie de regering.
Hij zal gebruik maken van zijn ruime en savvy management ervaring – verzoet door zijn jaren als leidinggevende in de IT-gebied in Dallas en zijn activist werk voor zijn geboorteland Syrië en moslims – om de grote delen van het grondgebied in beslag genomen door de rebellen van het Bashar beheren al-Assad regering tijdens de razende burgeroorlog.
Mensen die hebben gewerkt met Hitto zijn trots op zijn prestatie en zeggen dat hij wel goed doen.
Oday Shahin, een moslim leider van de gemeenschap in Dallas, zei dat hij denkt dat Hitto zal de dag grijpen tijdens een “historisch moment” voor door oorlog verscheurde Syrië. Dat is omdat hij is scherp en oprecht, gepassioneerd, inspirerend, gerespecteerd en een “consensus leider.”
“Hij is een van die leidinggevenden in board room die indruk op u maken. Hij weet wat hij het over heeft”, Shahin gezegd. “Hij is het offeren van zijn carrière. Hij heeft zijn familie offeren. Hij heeft zijn veiligheid te offeren.”
Syriërs dragen het lichaam van een Syrische leger soldaat tijdens een begrafenisplechtigheid in de provincie Idlib op dinsdag 19 maart. Spanningen in Syrië opgelaaid in maart 2011, escaleren tot een burgeroorlog die woedt nog steeds vandaag de dag. Deze galerij bevat de meest boeiende beelden die sinds het begin van het conflict.
Syrische rebellen het standpunt innemen dat in Aleppo, de grootste stad van het land, op 11 maart.
Syrische mannen zoektocht naar hun verwanten onder de lichamen van burgers uitgevoerd en gedumpt in de rivier de Quweiq op 11 maart.
Een gratis Syrische leger vechter kijkt terug als rook stijgt tijdens de gevechten tussen de rebellen en troepen die trouw zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad aan de rand van Aleppo op zaterdag 2 maart. Bewoners lezen Shaam News kranten gepubliceerd door de Free Syrische leger in Aleppo op 2 maart.
Een lid van de Vrije Syrische Leger reageert op de dood van een kameraad die werd gedood in gevechten, op Bustan Al Qasr begraafplaats in Aleppo op vrijdag 1 maart.
Een rebel vechter gooit een zelfgemaakte granaat naar Syrische regeringstroepen in Aleppo op 16 februari.
Een lid van de Vrije Syrische Leger staat met zijn wapen als hij kijkt naar een regenboog in Aleppo op 16 februari.
Een Syrische vrouw kijkt door een bus venster in Aleppo op 14 februari.
Gratis Syrische leger strijders lopen door een stof gevulde trappenhuis in Damascus op 7 februari.
Een Syrische rebel gebaren naar kameraden van binnenuit een gebroken gepantserde personnel carrier in Al-Yaqubia op 6 februari.
Een rebel vechter gooit een handgranaat in een Syrische legerbasis in Damascus op 3 februari.
Mensen staan ​​in het stof van een gebouw vernietigd in een luchtaanval in Aleppo, Syrië op 3 februari.
Gratis Syrische leger strijders lopen als ze in een Syrische legerbasis tijdens zware gevechten in de Arabeen buurt van Damascus op 3 februari.
Een niet-ontplofte mortiergranaat afgevuurd door de Syrische leger zit ingediend in de grond in Damascus op 25 januari.
Vechters van Fateh Al Sham-eenheid van de Vrije Syrische leger het vuur op Syrische leger soldaten bij een controlepost in Damascus op 20 januari.
Een gratis Syrische leger vechter loopt tussen gebouwen beschadigd tijdens Syrische luchtmacht stakingen in Damascus op 19 januari.
Een Syrische rebellen vechter probeert een regering straaljager in Aleppo vinden op 18 januari. Syrische rebellen lanceren van een raket in de buurt van de Abu Baker brigade in Albab op 16 januari.
Een Syrische jongen loopt in de buurt rommel naast tenten op een vluchtelingenkamp in de buurt van de noordelijke stad Azaz op de Syrië-Turkije grens, op 8 januari.
Syriërs zoeken naar overlevenden tussen het puin van een gebouw doelwit van een raket in Aleppo op 7 januari.
Een vader reageert na het horen van een beschieting door troepen die trouw zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad in Aleppo op 3 januari.
Een patiënt rookt een sigaret in Dar Al-Ajaza psychiatrisch ziekenhuis in Aleppo op 18 december 2012. De psychiatrische afdeling, huisvesting ongeveer 60 patiënten, is niet over de middelen om goed te functioneren, omdat gevechten uitbraken daar in juli.
Syriërs rouwen een gevallen rebel vechter bij een rebel basis in het al-Fardos gebied van Aleppo op 8 december.
Leden van Liwa (Brigade) Salahadin, een Koerdische militaire eenheid vechten met rebellen, toezicht houden op de gebied in de belegerde wijk Karmel al-Jabl in Aleppo op 6 december.
Een lid van Liwa Salahadin is gericht op een regime vechter in de belegerde wijk Karmel al-Jabl in Aleppo op 6 december.
Twee jonge jongens zitten onder een washline in een vluchtelingenkamp op de grens tussen Syrië en Turkije in de buurt Azaz op 5 december.
De lichamen van drie kinderen, die naar verluidt werden gedood in een mortiergranaat aanval die landde in de buurt van een bakkerij in Aleppo, op 2 december, zijn aangelegd voor de identificatie door familieleden op een geïmproviseerd ziekenhuis op een geheime locatie van de stad.
Rook stijgt in de Hanano en Bustan al-Basha districten in Aleppo op 1 december als vechten gaat door de nacht.
Beschadigde huizen in Aleppo worden gezien na een luchtaanval op 29 november.
Een Syrische rebel rouwt om de dood van een kameraad in Maraat al-Numan op 20 november.
Syriërs demonstranten staan ​​op portret Assad tijdens een anti-regime demonstratie in Aleppo op 16 november.
Een Syrische rebel neemt deksel tijdens de gevechten tegen de Syrische regeringstroepen in Aleppo op 15 november.
Syrische oppositie vechter Bazel Araj, 19, slaapt naast zijn pistool in Aleppo op 11 november.
Een rebel vechter vuurt op een Syrische regering positie in Aleppo op 6 november.
Een Syrische rebellen sprongen meer dan puin achtergelaten in de straat, terwijl die over een “sniper alley” in de buurt van de Salahudeen district in Aleppo op 4 november.
Rebellen houden hun positie in het midden van een gevecht op 3 november in Aleppo.
Een man huilt tijdens de behandeling in een plaatselijk ziekenhuis in een rebellen gecontroleerde gebied van Aleppo op 31 oktober.
Een man wordt behandeld voor wonden na een regering jet vielen de Karm al-Aser wijk in het oosten van Aleppo op 31 oktober.
Een Syrische rebel ondervraagt ​​een geboeide en geblinddoekte man verdacht van een pro-regime milicien in Aleppo op 26 oktober.
Rook stijgt op uit een tankstation na een mortieraanval als Syrische vrouwen lopen op een regenachtige dag in de Arqub buurt van Aleppo op 25 oktober.
Een Syrische rebellen branden op een leger positie in de Karm al-Jabal wijk Aleppo op 22 oktober.
Een gewonde Syrische jongen zit op de achterkant van een vrachtwagen met slachtoffers en gewonden naar het ziekenhuis na een aanval door het regime van krachten in Aleppo op 21 oktober.
Een man ligt op de grond na te zijn neergeschoten door een sluipschutter voor de tweede keer als hij wacht om gered te worden door de leden van de Al-Baraa Bin Malek Bataljon, onderdeel van de Vrije Syrische leger Al-Fatah brigade, in Aleppo op 20 oktober.
Syrische leger soldaten rennen voor dekking tijdens confrontaties met rebellen in Karam al-Jabal buurt van Aleppo op 20 oktober.
Rook stijgt na een Syrische luchtmacht straaljager vuurde raketten op de buitenwijken van de noordelijke provincie van Idlib op 16 oktober.
Een Syrische oppositie vechter staat in de buurt van een post in Aleppo op 11 oktober.
Een Syrische man rouwt om de dood van zijn vader, die werd gedood tijdens een door de overheid aanval in Aleppo op 10 oktober.
Een rebel vechter wordt gedragen door zijn vrienden en legde op een brancard moet worden behandeld voor schotwonden opgelopen tijdens zware gevechten met regeringstroepen in Aleppo op 1 oktober.
Syrische rebellen te helpen een gewonde kameraad naar een Aleppo ziekenhuis nadat hij gewond was geraakt bij een Syrische leger staking op 18 september.
Gratis Syrië leger strijders worden weerspiegeld in een spiegel die ze gebruiken om een ​​Syrische leger reactie plaatst op slechts 50 meter van het hotel in Aleppo op 16 september.
Een Syrische man met boodschappentassen probeert sniper vuur te ontwijken als hij loopt door een steegje in de buurt van een door personeel bemande controlepost de Vrije Syrië leger in Aleppo op 14 september.
Een vrouw loopt langs een verwoest gebouw in Aleppo op 13 september.
Gratis Syrische leger strijders vechten tijdens straatgevechten tegen Syrische leger soldaten in Aleppo op 8 september.
Een Syrische man gewond door beschietingen zit op een stoel buiten een gesloten winkel in Aleppo op 4 september.
Een vrouw zit in haar rolstoel naast haar huis, beschadigd door een Syrische luchtaanval, vlak bij Homs op 26 augustus.
De leden van de Vrije Syrische Leger botsing met Syrische leger Soliders in Aleppo’s Saif al-Dawla district op 22 augustus.
Een man rouwt in de voorkant van een veldhospitaal op 21 augustus in Aleppo.
Gewonde burgers wachten in een veldhospitaal na een luchtaanval op 21 augustus in Aleppo.
Mensen bidden tijdens de begrafenis van een gratis Syrische leger vechter, Amar Ali Amero, op 21 augustus.
Een man huilt bij de graven van zijn twee kinderen gedood tijdens een recente Syrische luchtaanval in Azaz op 20 augustus.
Een Syrische vrouw houdt haar dode baby als ze schreeuwt bij het zien van haar man’s lichaam wordt bedekt als gevolg van een luchtaanval door het regime van krachten op de stad Azaz op 15 augustus.
Een Syrische rebel loopt in een straat van Selehattin tijdens een aanval op de gemeentelijke bouwverordening op 23 juli.
Syrische rebellen jagen voor sluipschutters na het aanvallen van de gemeente gebouw in het centrum van Selehattin op 23 juli.
Leden van Mugaweer de Vrije Syrische Leger (commando’s) Brigade betalen hun opzichten een begraafplaats op 12 mei in Qusayr.
Syrische rebellen nemen positie in de buurt Qusayr op 10 mei.
Een gratis Syrische leger lid neemt dekking in ondergrondse grotten in Sarmin op 9 april. Rebellen bereiden op de overheid tanks die in Saraquib gevorderd op 9 april in te schakelen. Mannen zeggen gebeden tijdens een ceremonie in Binnish op 9 april.
Een jonge jongen speelt met een stuk speelgoed pistool in Binnish op 9 april.
Een gratis Syrische leger rebel mounts zijn paard in de Al-Shatouria dorp in de buurt van de Turkse grens in het noordwesten van Syrië op 16 maart, een jaar na de opstand begon.
Syrische vluchtelingen lopen over een veld voor het oversteken naar Turkije op 14 maart.
Een rebel neemt positie in Al-Qsair op 27 januari.
Een van de demonstranten in Homs gooit een traangas bom terug naar veiligheidstroepen, op 27 december 2011.
Een man staat onder een gigantische Syrische vlag buiten de Omajjaden moskee in Damascus op 24 december 2011.
Een lid van de Vrije Syrische leger kijkt uit over een vallei in het dorp Ain al-Baida op 15 december 2011.
De leden van de Vrije Syrische Leger staan ​​in een vallei in de buurt van het dorp Ain al-Baida, dicht bij de Turkse grens, op 15 december 2011.
Verplaatste Syrische vluchtelingen lopen door een boomgaard grenst aan de noordelijke grens van Syrië met Turkije op 14 juni 2011, in de buurt Khirbet al-Jouz.
Een Syrische man houdt een portret van president Bashar al-Assad tijdens een rally ter ondersteuning van de president in Damascus tonen op 30 april 2011.
Syriërs te verzamelen om hun steun aan president Bashar al-Assad in Damascus tonen op 30 april 2011.
Een scherm te kopiëren van YouTube toont dikke rook die boven als Syrische demonstranten tegen de regering demonstreren in Moaret Al-Noman op 29 april 2011.
Een scherm te kopiëren van YouTube toont Syrische demonstranten tegen de regering rennen voor dekking van traangas afgevuurd door veiligheidstroepen in Damascus op 29 april 2011, tijdens de “Dag van Woede” demonstraties geroepen door activisten onder druk te zetten al-Assad.
Syriërs wave hun nationale vlag en houd portretten van al-Assad tijdens een rally om hun steun voor hun leider in Damascus tonen op 29 maart 2011.
Een vrouw zit door het ziekenhuis bed van een man die benadeeld zou zijn als er een gewapende groep daken in Latakia in beslag genomen op 27 maart 2011, en opende het vuur op voorbijgangers, burgers en veiligheidstroepen personeel volgens de officiële bronnen.
Syrische demonstranten zingen leuzen ter ondersteuning van al-Assad tijdens een rally in Damascus op 25 maart 2011.
Syrische burgeroorlog in foto’s
Kinderen opgesloten in Syrië conflict
De persoonlijke verhalen van Syrische vluchtelingen Hitto leven straddles het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Hij is een dubbele burger van de Verenigde Staten en Syrië.
Geboren in Damascus in 1963, Hitto bracht een groot deel van zijn school en het beroepsleven in de Verenigde Staten, eerst in Indiana en meest recentelijk in Texas.
Hij behaalde een bachelor’s degree in informatica en wiskunde van de Universiteit van Indiana-Purdue University Indianapolis en daarna een master in business administration van Indiana Wesleyan University.
Voor meer dan een decennium, werkte hij als senior executive bij een IT-bedrijf in Dallas.
2 jaar in de Syrische opstand, revolutionairen over dromen, kosten
Een gepassioneerde Amerikaanse activist
Hij is getrouwd met Suzanne Hitto en ze hebben vier kinderen. Een van zijn zonen, Obaida, heeft gewerkt voor de oppositie in Syrië en raakte gewond bij een bomaanslag daar. Ghassan Hitto ondersteunt de inspanningen van zijn zoon, die al de bedoeling aan de gang met de wet school, maar besloot om gezinnen te helpen in Syrië.
“Mijn zoon Obaida geraadpleegd me aan het begin van de revolutie, vraagt ​​me om hem in staat om Syrië in te voeren om deel te nemen aan de opvang en eerste hulp werken. Met de moeilijkheid van deze situatie, stemde ik zonder aarzeling.”
“Nu is hij samen met zijn collega-revolutionairen om feiten te brengen en om mensen te helpen in nood en ik ben trots op hem. Natuurlijk wil ik van de almachtige God om hem veilig voor mij en voor veilig terug te keren alle Syrische jongeren naar hun familie ongedeerd en overwinnaars, “Hitto zei onlangs.
Tijdens zijn jaren in Texas, Hitto was actief binnen de gemeenschap, werkzaam als bestuurslid van een islamitische school, Brighter Horizons Academy, en de islamitische Service Foundation, een non-profit “gewijd aan de oprichting van een onderwijsinstelling dat bevorderlijk is voor een islamitische omgeving.”
Zijn vrouw geeft Engels aan de academie en drie van zijn kinderen zijn afgestudeerd. De academie zei dat Hitto’s “management en leiderschap vaardigheden” de groepen geholpen en gestimuleerd hun successen.
“Tijdens zijn tijd als vrijwilliger, wij zagen Hem als een man van de praktijk met veel management ervaring. Hij was altijd open minded en open voor discussie. Hij deed zich met de hoogste eerlijkheid en integriteit,” de academie zei in een verklaring.
“Zijn talent voor het samenbrengen van mensen in het algemeen belang zal worden gemist in onze gemeenschap …. Zijn management-en leiderschapsvaardigheden geprofiteerd onze organisaties enorm,” de academie zei.
Als de Arabische lente ontvouwen twee jaar geleden, Hitto wierp zich op Syrische activisme. Hij was een van de oprichters van de Syrische American Council, de Coalitie van Vrije Syrië en de Shaam Relief Foundation.
“De heer Hitto was een pionier om fondsen te werven om direly noodzakelijke humanitaire hulp te sturen naar Syriërs, alsook de bewustwording van de gebeurtenissen in Syrië,” het Shaam Relief Foundation zei in een verklaring.
Toen hij de regio bezocht, raakte hij betrokken bij het verzet Syrische Nationale Coalitie en werd de oppositie commissaris voor humanitaire hulp, belast met de toewijzing en de distributie van hulp in de gebieden in beslag genomen van de al-Assad regering, Shaam Relief gezegd.
Enkele maanden geleden nam hij een verlof van zijn IT-werk in Texas om zich te concentreren op het werken met hulp van de Nationale Coalitie Eenheid voor de coördinatie. Die entiteit is verantwoordelijk voor het smeden banden met nongovernment organisaties en het verhogen van de doorstroming van Syrië-gebonden hulp.
Bij een protest vorig jaar in Texas, Loop voor het kind van Syrië, Hitto’s passie tegen de al-Assad regering was op heldere display.
Hij sprak trots van de activiteiten van zijn zoon in de Syrische gebied van Deir Ezzor en doorgegeven perspectief Obaida’s over de burgers moreel. Hij beschreef de overheid geweld tegen kinderen, en smeekte om hulp van de tientallen die kwam om te luisteren.
“Het Syrische volk”, zei hij, “zijn trotse mensen. Hulp vragen is niet in onze aard. Dit is iets nieuws voor ons.”
Maar mensen die sterven van de honger of gewond raken er hulp nodig, zei hij, en hulp kan uit Dallas komen door middel van donaties.
De humanitaire crisis opgestookt door de Syrische burgeroorlog is zo wijdverbreid dat potentiële donoren zouden kunnen worden ontmoedigd om te denken dat ze een verschil kunnen maken. Hitto neemt op die manier van denken. Hij slaat thuis het bericht dat de lokale is globaal en mondiaal lokaal is.
“De situatie in Syrië is een ramp vanuit een humanitair perspectief. Kom niet naar het punt waar u uzelf overtuigen dat uw donatie en uw bijdrage niet zal een verschil maken,” zei hij op een recente Shaam banket.
“Tenzij we trekken samen, ieder van ons als individu en als landen, en als organisaties, en probeer erachter te komen hoe het probleem van de verlichting in Syrië op te lossen – hoe om mensen te voeden – dan hebben we ons een ramp van een omvang die boven een van ons te hanteren. We moeten handelen, en we moeten nu handelen. ”
De kosten van de oorlog
Een politieke buitenstaander neemt de teugels
Shahin, de moslimgemeenschap leider in Dallas, zei dat hij gelooft Hitto is de perfecte man voor de baan in Syrië – een hybride van buitenstaander en native. Hij is hoopvol dat Hitto zal “komen met een oplossing die past voor de meerderheid van de mensen.”
In een tijd waarin er zoveel bagage in het Midden-Oosten, die ze nodig hebben een buitenstaander. Hij is een buitenstaander in de zin van geen politieke loyaliteiten.
Oday Shahin, Moslim leider van de gemeenschap, Dallas “In een tijd waarin er zoveel bagage in het Midden-Oosten, die ze nodig hebben een buitenstaander. Hij is een buitenstaander in de zin van geen politieke loyaliteiten.”
Hitto heeft Koerdische erfgoed, een van de etnische minderheden in diverse Syrië.
De algemene mening over de burgeroorlog is dat de al-Assad regering wordt gedomineerd door Alawieten en soennitische Arabieren vertegenwoordigt een groot deel van de oppositie lidmaatschap. Maar er zijn veel meer groepen in Syrië, etnische en religieuze, en vragen van trouw of nonallegiance kan ingewikkeld en vloeistof. De keuze van Hitto suggereert dat de oppositie werkt aan zijn inbegrepen.
Hitto verdiend de leiding post in een stemming door de Syrische Nationale Coalitie leden op dinsdag. Hij ontving 35 van de 48 stemmen tijdens een bijeenkomst in Istanbul, waar Syrische oppositiegroepen zijn gebaseerd.
Salman Shaikh, directeur van het Brookings Doha Center, zei in een essay dat veel Syriërs zullen zijn verdacht van Hitto en zijn ondersteuning van de Syrische Moslimbroederschap – een soennitische beweging beschouwd als de harde lijn door sommigen en wreed door de regerende Baath-partij sinds al-Assad’s vader, Hafez, liep Syrië.
“Sinds de aankondiging, heb ik gehoord zowel Syrische nationalistische cijfers en die van sommige minderheden – binnen en buiten het land -. Praat afwijzend over de verhuizing”
Voor hen, schreef hij, Hitto is een “pion van de Syrische Moslimbroederschap.”
“Er is een gevoel dat Hitto de benoeming heeft het mogelijk gemaakt de Moslim Broederschap, bijgestaan ​​door de belangrijkste regionale actoren, om het te wandelen door de voordeur en de controle van de oppositie Syrië beweging te nemen.”
Zelfs indien hun standpunt “overdreven”, moeten zij zorgwekkend zijn, Shaikh zei.
“De benoeming van de eerste interim-Syrische premier zou een keerpunt voor alle Syriërs zijn. Dat het niet kunnen blijken te zijn, dus niet veel goeds voor de komende post-Assad overgangsperiode.”
Op woensdag VS Rep Ted Poe, een Texas Republikein, vroeg Robert Ford, de Amerikaanse ambassadeur in Syrië, over de aansluiting Hitto aan de Moslim Broederschap.
Ford vertelde Poe in een Huis Commissie buitenlandse zaken horen dat hij Hitto twee keer ontmoet.
“Hij viel me meer Texaanse dan Moslim Broederschap, ‘zei Ford. “Ik weet niet wat zijn politieke voorkeuren zijn, maar ik weet wel dat hij ook een tolerante visie op de Syrische samenleving heeft. Hij is geen religieus extremist, verre van dat.”
Shahin zei dat de al-Assad regering zal proberen om Hitto associëren met de Broederschap. Maar Hitto alleen betrokken is bij de moslimgemeenschap en is Amerikaanse, met alle dat betekent, zei hij.
Hitto zal uitvoeren met hem de Amerikaanse waarden van vrijheid, gerechtigheid en verdienste dat tribale en etnische identiteit te overstijgen, Shahin zei. Hij hoopt dat de Amerikaanse burgerschap Hitto zal helpen smeden een hechte relatie met de Verenigde Staten.
De Broederschap retoriek is “de typische ding te zeggen voor de mensen die meer seculier georiënteerde. In plaats van het politieke discours om de verschillen te consolideren, zullen velen gebruik maken van de ‘islamistische’ scheldwoord als een focus voor de meeste Westerse steun krijgen”, Shahin gezegd.
Met de hulp van Hitto’s, Shahin zei, op een dag Syrië zal rijpen en haar volkeren ‘identiteiten zal worden gebaseerd op waarden, niet stam.
Maar het zal een lange adem te zijn, zei hij.
“Stel je voor dat in een land waar iedereen bespioneerd elkaar. Mensen zijn zeer verdacht”, zei hij, verwijzend naar de al-Assad politie-apparaat. “Er zullen veel taboes hij zal moeten breken.”

Leave a Reply