China’s productie groei vertraagt

China’s productie sector groeide trager in februari, volgens een onderzoek dat suggereert herstel van het land zou kunnen worden verslapping.

De officiële Purchasing Managers ‘Index daalde tot 50,1 van 50,4 in januari, data op vrijdag toonde. Het was de vijfde opeenvolgende maand boven het middelpunt van 50, die wijst op een expansie van de industriële activiteit, maar de daling van de index betekent dat het tempo van de expansie waarschijnlijk is vertraagd.

China’s economie dieptepunt in het derde kwartaal vorig jaar en heeft versneld sindsdien, voortgestuwd door een stijging van de kredietverlening en een pick-up van de overheidsuitgaven. Maar de bezorgdheid over een opleving van de inflatie en hoge vastgoedprijzen hebben geleid Peking om de remmen te tikken in de afgelopen weken, en deze verschuiving in het beleid lijkt te hebben een impact gehad op de PMI.

“Het herstel broos blijft en kan haperen als het monetaire beleid voorwaarden zijn aangescherpt”, zegt Liu Ligang, een econoom met ANZ.

De uitsplitsing van de PMI liet zien dat de output index licht gedaald tot 50,2 in februari van 50,3 in januari. De nieuwe orders index – een belangrijke voorlopende indicator voor toekomstige activiteiten – sterk gedaald tot 50,1 van 51,6 een maand eerder.

Chinese centrale bank vorige week uitgelekt Rmb910bn ($ 146bn) van de economie, een record wekelijkse geldopname aan open-markttransacties, met een enorme sprong in krediet emissies van financiële instellingen van het land in januari tegen te gaan.

Verschillende steden zijn ook begonnen om de kosten van leningen aan first-time huizenkopers te verhogen na onroerend goedprijzen tekenen van stijgende te snel.

“Het saldo van overweging in de macro [economische] houding is aan het verschuiven, ‘zei Louis Kuijs, econoom bij Royal Bank of Scotland. “We verwachten dat de overheid de algehele kredietexpansie bevatten.”

Een aparte PMI-enquête gepubliceerd door HSBC ook verzwakt in februari, dalend naar 50,4 van 52,3 in januari.

Chinese gegevens zijn zwaar scheef in de eerste twee maanden van het jaar door de maan van het land nieuwe jaar vakantie, die plaatsvond in januari in 2012, maar in februari van dit jaar, het verstoren van de fabriek activiteit voor het betere deel van een maand.

Niettemin, zoals de PMI is een onderzoek dat sentiment meet in plaats van de werkelijke activiteit, economen zeggen de vakantie heeft slechts een beperkte invloed op de cijfers. Bovendien is de nationale statistieken bureau past de index om te corrigeren voor seizoensinvloeden, zodat de laatste lezing moet een redelijk goede weergave van de stand van de verwerkende sector.

Communistische partij van China verzamelt aan het einde van deze week voor de jaarlijkse ceremoniële parlement, waar de overgang naar een nieuwe generatie van leiders zal naar verwachting worden geformaliseerd met Xi Jinping en Li Keqiang het begin van hun rol als president en premier, respectievelijk.

De heer Li heeft gezegd dat hij wil maken een hernieuwde impuls voor verstedelijking, waarvan sommige analisten zijn van mening zou kunnen leiden tot een nieuwe golf van investeringen in infrastructuur en huisvesting.

Leave a Reply