Фејсбук продажба скокаат 38%, со мобилни поттик

Продажбата на Фејсбук скокна 38% во првиот квартал, појачан со своите растечки мобилни реклама бизнис.

Инвеститорите се ласерски фокусирани на мобилен, кои Фејсбук соопшти дека е клучот за својата иднина успех. Мобилни реклама продажбата изнесува 30% од вкупниот реклама на Фејсбук приходи во првиот квартал од годината – до нагло од претходните два квартали и од суштина нула само пред една година.
Фејсбук започна со работа реклами во своите мобилни производи само неколку квартали пред, особено кога го објави нов Apple (AAPL, Fortune 500) iOS стан во август.
Дека мобилните реклама поттик помогна зголемат приходите, но растот на месечно активни корисници на мобилни сајт Фејсбук и апликации се забавува. Тоа скокна 54% во текот на годината до 751,000,000, кој е малку подолу, 57% во четвртиот квартал на година-over-година скок, и 61% годишен пораст во третиот квартал.
Дека стапката на раст, најверојатно, ќе продолжи да се намалува како што корисниците на мобилни уреди доаѓаат во паритет со вкупна корисници. Фејсбук објави дека целокупната месечно активни корисници скокна до 1110000000 во првиот квартал, 751 милиони од кои пристапи Фејсбук на нивните телефони и таблети.
Фејсбук (FB) акции беа суштина е рамен во трговијата по часа по извештајот.
Фејсбук основач и извршен директор Марк Цукерберг потроши многу време на пост-приходи конференциски повик зборува за рекламирање, и како компанијата планира да продолжи интегрирање на реклами, без отуѓување корисници.
“Во текот на долг рок, на нешто што се случува да се вози на бизнис е реклами, кои се многу висок квалитет … она за кое луѓето се заинтересирани”, изјави Цукерберг.
Почнувајќи со реклами корисници Најнови вести минатата година “, беше важен чекор”, додаде тој. “Секаде каде што некој е добивање на содржини од Фејсбук, бизнис модел е по природен пат.” Фејсбук планира да ја продолжи таа филозофија, како се тркала од нова реклама производи.
КОО Sheryl Sandberg, рече таа се чувствува “прилично добро” за формати на реклами на Фејсбук, но таа мисли дека “има многу простор да ги подобриме нашите реклами” во смисла на квалитет.
Реклама продажбата помогна бутам вкупниот приход на социјалната мрежа до $ 1,5 милијарди долари во првото тримесечје – солидна изведба во она што е главно е мека квартал за реклама приходите на повеќето компании. Брендови обично трошат во голема мера да пазар за празник купувачи во четвртиот квартал и спадам на почетокот на годината.
Приходи се зголеми за 7% во текот на годината до $ 219 милиони евра, и покрај тоа што крцкаа од големите трошоци.
Трошоците скокна 60% во текот на годината до $ 1080000000. Фејсбук директори ги предупредил за време заработувачка последниот квартал ја наречеме дека компанијата очекува трошоците да се зголеми за околу половина оваа година. Фејсбук е трошење пари на двете инфраструктура и бројот на вработени, а тоа е ставање дека парите да работат: Во 2013 година досега, компанијата веќе објави четири нови големи производи.
График Барај и Новости преработиш дојде во првиот квартал, додека третата и четвртата производи дојде премногу доцна за да бидат вклучени во резултатите од средата.
Претходно овој месец донесе Фејсбук Дома, обичај стартување екран за Android телефоните, кои на крајот ќе вклучуваат реклами. Една недела подоцна, Фејсбук објави “Партнер Категории”, која им овозможува на рекламни наведете конкретни корисниците врз основа на нивното минато купување историјата – дури и ако купувања се случи офлајн.
Фејсбук, исто така, откри дека фото-споделување на стан Instagram достигна 100 милиони месечно активни корисници во првиот квартал.
Ривал социјална мрежа Скопје (LNKD) е поставен да го пријавите своите квартални финансиски средства четвртокот откако на пазарот се затвора.

Leave a Reply