“Прогресивна” телефон на компанијата КРЕДО Мобилни удира влада snooping, но не може да го запре

Безжични компании на нацијата биле во голема мера молчи по откритието дека владата е собирање на телефон евиденција потенцијално покривање милиони Американци од индустријата гигант Веризон. Еден исклучок: КРЕДО Мобиле. која себе си се нарекува “само на Америка прогресивно телефон компанија.”
КРЕДО нема ниту приближно на влијание на нејзините поголеми ривали, фали само околу 125.000 клиенти. Споредете дека за да Веризон 98.900.000 мало врски и Спринт 53.900.000.
Но КРЕДО најде лажат меѓу левоориентираните Американците со врзување на својот бизнис на робустен активизам рака познат како КРЕДО акција, зголемување на својата база на клиенти 25% во изминатите две години.
КРЕДО – кој започна како кредитна картичка бизнис во 1985 година и започна мобилни телефонски услуги во 2000 година – го поддржува причини, вклучувајќи хомосексуалните бракови, заштита на животната средина и кампањата финансиска реформа. Компанијата е исто така голем поборник за граѓански слободи, а по веста за телефон-рекорд гриб, тоа беше брзо да се критикува она извршен директор Мајкл Kieschnick нарекува “вакуум-почиста пристап кон нашите приватни информации.”
“Што можна закана може да го оправда ФБИ неселективно следење на телефонски повици од Американците?” Kieschnick се вели во изјавата од четвртокот. “Како извршен директор на компанијата за мобилни телефони, јас сум длабоко вознемирени од страна на растечката рекорд на администрацијата на Обама на извршната власт посегнување на сметка на уставно загарантираното граѓанските слободи.”
Приказната за првпат беше пријавен од страна на Гардијан, кој објави топ-тајна служба за надворешно разузнавање Надзорниот акт судски налог бара Веризон да се превртуваат евиденција на дневна основа.
Одговор Веризон на скандалот е пригушена.
На компанијата одби да коментира четвртокот. Во меморијата на вработените, потпретседател Ренди доен рече Веризон беше забрането од откривање на постоење на судски налог, како онаа пријавени од страна на Гардијан, но беше принуден да одговорат на ваквите директиви. Доен додаде дека компанијата не откриваат содржината на комуникациите “или име, адреса, или финансиски информации на претплатникот или клиент.”
“Веризон постојано да преземе чекори за да се заштитат своите клиенти на приватноста”, пишува доен. “Сепак, законот дозволува на федералните судови да им нареди на компанијата да обезбеди информации во одредени околности, а ако Веризон требаше да добијат таква цел, ние ќе се бара да се усогласат.”
Тоа не е јасно точно колку клиенти на надзор ги опфаќа, или дали други компании се предмет на слични барања. Т-Мобиле, Спринт и AT & T ги сите одби да коментира.
Висок официјален претставник на администрацијата на Обама ја бранеше идејата за таков надзор Четврток, без признавајќи постоење на судски налог.
“Информации од вид опишани во статијата Гардијан е критична алатка за заштита на нацијата од терористички закани за САД”, рече официјалниот претставник во соопштението.
Додека КРЕДО го гласно критикуван надзор напорите на владата, тоа е потребно да се усогласат со таков судски налози исто како остатокот од своите конкуренти.
“Ние сакаме можеме да гарантираме на нашите клиенти кои би можеле да ги заштити од Владата прислушувањето и други инвазии на нивната приватност, но само Конгресот или на судовите може да се заштити Американците од овој вид на извршна измама”, рече Kieschnick во е-маил. Според сегашниот закон, додаде тој, “ние не може да коментира на било кој начин за тоа дали ние сме добиле никакви FISA судски налози или националната безбедност букви, и нашиот недостаток на коментар не треба да се толкува како било потврда или негирање.”
Kieschnick вети дека во лицето на барања од страна на владата за податоците за клиентите, КРЕДО “ќе го користи сите средства на располагање, од судски постапки за трева корени мобилизација,” да се спротивстави на “несоодветна” пристап. Дел од приходите на компанијата оди за поддршка на поборниците за приватност вклучувајќи го и американскиот унија за граѓански слободи и на фондацијата Електронска граница.
Додека сеуште е рано да се суди, телефонот-рекорд скандал може да заврши се добри за бизнис. КРЕДО портпаролката Сара Лејн се вели во е-маил четвртокот дека агенти за продажба на компанијата објавија “зголемување денес во повици од луѓе кои сакаат да знаат повеќе, повикувајќи се на приказна ФБИ.”
“Се разбира, ние не ги ветувам дека ние може да ги заштити од сите надзор”, додаде таа.

Leave a Reply