Τράπεζα της Ιαπωνίας παίρνει αγώνα για αποπληθωρισμό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε το τι υπόσχεται να είναι μια επιθετική εκστρατεία κατά του αποπληθωρισμού Πέμπτη ανακοινώνοντας ένα τολμηρό σύνολο των πολιτικών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Εγκαταστάθηκαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει κάνει στόχο του 2% του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας αποτελεί ύψιστη πολιτική προτεραιότητα. Οδηγία του: «Τα πάντα είναι δυνατόν» πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί ο στόχος μέσα σε δύο χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα υποχρεούται, υποσχόμενος την Πέμπτη για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό στο «συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.”
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον ισολογισμό της με την αγορά το μακροπρόθεσμο χρέος και πιο εξωτικές τίτλους όπως ETFs. Η τράπεζα συγχωνεύθηκε επίσης στοιχείο-την αγορά των προγραμμάτων της και ανέστειλε έναν κανόνα που απαγορεύει την αγορά το μακροπρόθεσμο χρέος.
Οι νέες αγορές – γίνονται σε ετήσιο ρυθμό 60 – 70000000000000 Ιαπωνίας – θα διπλασιάσει νομισματικής βάσης της τράπεζας κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου.
Abe υποστήριξε σθεναρά ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει αρκετά για την τόνωση της σημαίας οικονομία της Ιαπωνίας – και έκανε ότι τον ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο ευνοεί επιθετικές κινήσεις πολιτικής να μειώσει την αξία του νομίσματος, μια τάση που θα ωφελήσει τους εξαγωγείς της χώρας.
Η ιδέα είναι ότι η περαιτέρω χαλάρωση, σε συνδυασμό με την αύξηση των δημοσίων δαπανών για τόνωση της οικονομίας, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές και τα έτη τέλος του αποπληθωρισμού, που οδηγεί σε πιο ισχυρή ανάπτυξη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Στρατηγική του Abe, μερικές φορές αναφέρεται ως “Abenomics,” πήρε μια ώθηση με την επιτυχή διορισμό τον Φεβρουάριο του Haruhiko Kuroda να πετύχει Masaaki Shirakawa ως επικεφαλής κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας.
Αναγγελία της πολιτικής της Πέμπτης ήταν η πρώτη με Kuroda οδηγεί την τράπεζα.
Σχετικές ιστορία: Μεγάλες ελπίδες για την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας
Οι σκεπτικιστές αφθονούν, όμως, ακόμη και Abe έχει αναγνωρίσει ότι το χτύπημα το στόχο του 2% πριν από τη λήξη της προθεσμίας θα μπορούσε να είναι δύσκολη. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για διαρκή καθοδική πίεση στους μισθούς στην Ιαπωνία, μια τάση που κάνει τον πληθωρισμό δύσκολο να επιτευχθεί.
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιβραδύνει ώθηση της τράπεζας: φόβοι πολιτική αντίδραση πάνω υποδαυλίζουν έναν πόλεμο νομισμάτων. Τόσο Kuroda και Abe έχουν εμπόδισε την προοπτική της αγοράς ξένων ομολόγων – μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει ανταγωνίστριες χώρες από την οδήγηση μέχρι την αξία των νομισμάτων τους έναντι του γιεν.
Ακόμη και χωρίς πολύ συγκεκριμένη δράση μέχρι στιγμής από την κεντρική τράπεζα, οι αγορές έχουν αντιδράσει έντονα με την ελπίδα ότι τα λόγια θα πρέπει να μετατραπεί σε πράξεις στο πλαίσιο της νέας ηγεσίας.
Το γιεν έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, πτώση 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του Οκτωβρίου. Ο δείκτης Nikkei έχει σε ένα δάκρυ, προσθέτοντας περισσότερα από 42% από τα μέσα του Νοεμβρίου.
Μετά την ανακοίνωση της BoJ, την Πέμπτη, το γεν εξασθένησε περαιτέρω και ο δείκτης Nikkei σύγκριση νωρίς απώλειες το πρωί του. Ένα κύμα της αγοράς ομολόγων ώθησε την απόδοση των ιαπωνικών 10 χρόνια σημειώσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.
Το γεγονός παραμένει ότι Kuroda και Abe έχουν έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών ερέθισμα. Τα επιτόκια, βασικό εργαλείο της κεντρικής τράπεζας, είναι ήδη πολύ χαμηλά.
Και τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε μια νέα 117 δισεκατομμύρια δολάρια το σχέδιο των κρατικών δαπανών. Η χώρα έχει ήδη το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο, και την τεράστια πολιτική βούληση θα χρειαστεί να κινήσει περαιτέρω μέτρα κρατικών δαπανών.

Leave a Reply