Πέρα από το DMZ: Tweeting από τη Βόρεια Κορέα

“Βόρειας Κορέας κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.” Στη διάσημη περιοριστικά χώρα, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν σχεδόν καμία επαφή στο Διαδίκτυο με τον έξω κόσμο, αυτό ακούγεται σαν οξύμωρο σχήμα.

Όμως, στις 25 Φεβρουαρίου, Jean H. Lee από το Associated Press έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους για να τιτίβισμα από τη Βόρεια Κορέα, όταν δημοσιεύτηκε ένα μήνυμα σχετικά με τις νέες 3G ασύρματο δίκτυο της χώρας, η οποία διατίθεται μόνο σε αλλοδαπούς.

“Γειά σου Κόσμε από comms κέντρο ‪ ‬ # Πιονγκγιάνγκ,” έγραψε. Lee έκτοτε δραστηριοποιείται από τη Βόρεια Κορέα για Instagram, καθώς, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα από σκηνές δρόμου, τα τρόφιμα και αφίσες κυβερνητική προπαγάνδα.
Ως επικεφαλής του γραφείου του AP τόσο για τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, ο Lee είναι ο μόνος Αμερικανός δημοσιογράφος χορηγηθεί τακτική πρόσβαση στο μυστικό έθνος, το οποίο έχει επ ισκεφθεί περισσότερες από 20 φορές. Έχει προσφέρει μια σπάνια ματιά της ψηφιακής ζωής πέρα ​​από το DMZ – η λωρίδα γης που χωρίζει τη Βόρεια Κορέα από την πιο ανοικτή αντίπαλό του στο νότο – κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σκηνή εδώ το Σάββατο στο South by Southwest Interactive φεστιβάλ.
Jean H. Lee, επικεφαλής του γραφείου της Κορέας για το AP, μιλώντας το Σάββατο στο South by Southwest στο Austin, Texas.At μια εποχή που η Βόρεια Κορέα ανταποκρίνεται στις αυστηρότερες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με φραστικές επιθέσεις και απειλές, Lee περιέγραψε μια χώρα με δύο παράλληλες ψηφιακών κόσμων – ένα για τους κατοίκους και ένα άλλο για τους ξένους επισκέπτες. Ενώ οι ξένοι έχουν πλέον πρόσβαση σε ταχείες ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες, χωρίς firewall κλείδωμα ορισμένων χώρων, Βορειοκορεάτες μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μια κρατικά ελεγχόμενη υπηρεσία intranet.
Η χώρα έχει μείνει πίσω από μεγάλο μέρος του κόσμου, όταν πρόκειται για την ψηφιακή έκδοση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να καλύψουν τη διαφορά, είπε ο Lee. Το νέο δίκτυο 3G Koryolink – ανήκει από κοινού την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και μια αιγυπτιακή εταιρεία – η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική για το καθεστώς του Kim Jong Un, η οποία επίσης έχει αρχίσει πρόσφατα να επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να φέρουν κινητά τηλέφωνα τους στη χώρα .
«Αρχίζουμε να δούμε περισσότερη διαφάνεια», είπε. “Μιλάμε βήματα του μωρού. Είναι ένας μακροχρόνιος τρόπος από το να είναι μια ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία».
Όταν Lee επισκέφθηκε πρώτα Πιονγκγιάνγκ το 2008, αξιωματικοί ασφαλείας κατέσχεσαν το iPhone της στο αεροδρόμιο, είπε.
“I φρίκαρε», είπε. «Προσπάθησα να το κρύψει στην τσέπη μου.”
Lee ενώνεται στην κοινωνική ενημερώσεις μέσα από την Πιονγκγιάνγκ από AP φωτογράφος David Guttenfelder, ο οποίος μηνυμάτων εικόνες συχνά σε 71.000 οπαδούς του Instagram. Φωτογραφίες του προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο Βόρειας Κορέας ζωή και τον πολιτισμό: Έφηβοι πατινάζ σε ένα κομμάτι ρολό, μια γυναίκα braving μια χιονοθύελλα, φωτογραφίες από τη διάρκεια της πτήσης του για γεύμα Air Koryo, αεροπορική εταιρεία της Βορείου Κορέας.
Lee είπε ότι η Βόρεια Κορέα, μια χώρα περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει μόνο περίπου 1 εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα, αν και οι συσκευές κερδίζουν σε δημοτικότητα. Βορειοκορεάτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Facebook ή το Twitter, παρά το γεγονός ότι έχουν πρωτόγονη κοινωνικά δίκτυα – όπως το είδος του σε απευθείας σύνδεση πίνακες ανακοινώσεων – όπου οι χρήστες μοιράζονται τις σκέψεις σχετικά αβλαβείς θέματα όπως η ποπ μουσική, είπε.
Όλα Βορειοκορεάτες κάνει σε απευθείας σύνδεση είναι συνδεδεμένη με την ταυτότητά τους, δήλωσε ο Λι, έτσι είναι εύκολο για την κυβέρνηση να παρακολουθεί intranet συμπεριφορά των χρηστών. Ο Lee είπε ότι έχει περάσει λίγο χρόνο για περιορισμένο ιστό της χώρας, αλλά δεν έχει δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπόγεια δίκτυα για να μιλήσουμε πιο ελεύθερα.
“Θα ήθελα να (δείτε αυτό). Ωστόσο, θα ήταν πολύ επικίνδυνο, φαντάζομαι», είπε. “Έχουν μια κουλτούρα φόβου στη Βόρεια Κορέα, που εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει αμέσως.”
Όταν ο πρώην σταρ του NBA Dennis Rodman έκανε μια παράξενη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ τον περασμένο μήνα, ο Lee είπε ότι ενθάρρυνε την απίθανη πρεσβευτή για να επωφεληθούν από νέες 3G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Πήρε συμβουλή της, αργότερα tweeting, “έρχομαι σε ειρήνη. Αγαπώ τους ανθρώπους της Βόρειας Κορέας!”
Ο Lee είπε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν έχει ποτέ προσπαθήσει να λογοκρίνει ό, τι αναφέρει η ίδια. Αλλά αυτή είναι η επίγνωση ότι οι αρχές μπορεί να παρακολουθεί τη χρήση της Web.
“Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία είμαι ευρυζωνική πρόσβαση τους, μπορούν να δουν ό, τι ίσως κάνω», είπε.

Leave a Reply